Marți 30 Aprilie 2024

Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

Crama Avincis recuperează și reinventează un soi prețios creat la Stațiunea de Cercetare Drăgășani î...

Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

Cel mai vechi colaborator al clubului, Florin (alias Boris) Ionescu, a susținut o nouă și entuziasma...

Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

De curând am bifat a treia degustare cu vinuri de colecție, după un ritm nemaiîntâlnit în anii din u...

  • Primul Alutus, marca Avincis, cucerește dormitorul bunicii

  • Magnum cum laude, Boris și Crama Oprișor!

  • Gustul anilor bisecți, un privilegiu pentru pasionații CDViN

Joi, 15 August 2019 15:35

Rosé-uri, căpșuni și clătite savurate în mod oenofil, gastronomic, gourmet

Scris de
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

După evenimentul de anul trecut, a doua ediție a minifestivalului de rosé și clătite organizat de CDViN a dat lunii august un plus de răcoare, un plus de savoare. Ne-am mutat în odăile bunicii și am degustat, fără urmă de remușcare, decadent, precum mic-burghezii interbelici și marii hedoniști de altădată, nu mai puțin de șapte etichete de rosé și șase feluri de clătite, plus nenumărate caserole de căpșuni.

Poate că un eveniment de acest fel, cu vin și clătite, cu mâțe stufoase și teckeli sârmoși, cu căpșună pe marginea paharului, cu degustători pasional de neautorizați, dovedește cât de mult s-a schimbat țara în care trăim. În dormitorul bunicii deportate, ne bucurăm astăzi de libertate. Și libertatea noastră se manifestă oenofil, gastronomic, gourmet.

În această idee, a fost o încântare să servim nu mai puțin de șapte vinuri potrivite verii toride: Carastelec Friza Rosé 2018 (vin petiant obținut din Pinot Noir), Villa Vinèa Rosé 2018 (Pinot Noir/Zweigelt), Crama Histria Ammos Rosé 2018 (Cabernet Sauvignon, Merlot), Avincis Rosé 2017 (Merlot/Cabernet Sauvignon), Crama Histria Nikolaos Rosé 2018 (Merlot), Marchesi Antinori Tormaresca Calafuria Rosé 2017 (Negroamaro), Casa de Vinuri Cotnari Colocviu la Barcelona spumant (Fetească Neagră). Ele au fost savurate în compania unor specialități de clătite de care s-a îngrijit adevăratul master chef al clubului, adică Adina, doamna Pivnicer(ului). Astfel, clătitele sărate din meniu au fost umplute cu ciuperci, cu carne de vită, cu ricotta și spanac, iar clătitele dulci - cu mascarpone și sos de fructe de pădure, cu mascarpone și sos de piersici de Ferendia (specialitatea casei), dar și cu cremă de nucă și sos de ciocolată.

Nu știu alții cum au poftit, dar pe mine m-au dat gata clătitele cu carne și cele cu mascarpone și sos de piersici din satul natal. Cât despre spumantul de la Cotnari și despre rosé-urile diverse, de Sălaj, de Târnave, de Dobrogea, de Drăgășani ori de Puglia, o sete ancestrală mă face să nu le notez și ierarhizez, ci doar să le doresc în pahar fără deosebire de soi, culoare ori terroir.

Citit 3106 ori Ultima modificare Joi, 15 August 2019 15:52
Publicitate

Pivnicer

CAPITOLUL ȘAPTE, în care conversăm cu papagalii pe Viale del Belvedere, cu viperele bahice ale lui Aristotel, cu delfinul de piatră al lui Bernini și cu gâștele sacre din lectică, în vreme ce gândurile luminează ca niște flash-uri amintirea

Caută

Publicitate